16 Haziran 2014 Pazartesi

Nasıl Bir Kültür Zenginliğidir Bu?



















Çocuklara büyüyünce ne olacaksın diye sorulur ve çeşitli cevaplar alırdınız ya. Şimdi özellikle kız çocuklarına böyle bir soru sorduğunuz da “İyi bir gelin olacağım” diye cevap alırsanız sakın şaşırmayın.

Altı yaşında kız çocuğunuzu okula gönderdiniz on bir yaşına geldiğinde yani beşinci sınıfı okumaya başladığında rehber öğretmenleri çocuğunuza nasıl bir gelin olacağını empoze etmeye başlayacak. 

Ve bunu devletin çıkarmış olduğu “Sosyal Bilgiler Öğretmen Kılavuzu” kitabının müfradatına uyarak yapacak. Ve de uygulamalı olarak nasıl mı? İşte böyle.

“- Kız öğrencilerinizden birine gelin  rolü veriniz. 
- Diğer kız öğrencileriniz, bölgenize ait ya da ders kitabındaki (s.40) kına türküsünü seslendirsinler. 
- Gelin olan öğrencinizin başına kırmızı yazma örtünüz. Öğrencilerinizden kına türküsü söylenirken gelinin eline kına yakılmasını canlandırılmasını isteyiniz. 
- Kına gecelerinin genellikle gelin olacak kızın evinde kaldığı son gece yapıldığını, bu gecelerde yöresel kıyafetler giyildiğini belirtiniz. 
- Erkek evinde de erkek kınası yakıldığını söyleyiniz.”

Bu maddeler bir senaryo gereği okulda oynanacak olan tiyatrodan alınma falan değil. Yukarıda bahsedilen “Sosyal Bilgiler Öğretmen Kılavuzu” dan alınma. 

Bunun devamı da var.

- Öğrencilerinize, kınanın gelin olacak kızın yeni evine bağlı kalacağını sembolize etmek üzere yakıldığını, gelinin evinin ve kocasının yoluna gerekirse kurban olacağının vurgulandığını söyleyiniz. 
- Öğrencilerinizden katıldıkları kına geceleri hakkında bilgi vermelerini isteyiniz. 
- Etkinliği yöresel kıyafetler, gerçek kına vb. kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Olayın vahameti zaten burada ortaya çıkıyor. Yöresel kıyafetler ve kına yakma merasimini bir yana bırakırsak, kızın evleneceği erkeğe kurban olması gayet normal bir davranış biçimi olarak gösterilmesi geldiğimiz ve gideceğimiz noktanın neresi olduğu sanırım anlaşılıyor.

Ve bu empozeyi resmi okullardaki rehber öğretmenler tarafından yaptırılmasının da ne anlama geldiği gayet açık. On bir yaşındaki kız çocukları genelde kadın olan rehber öğretmenlere karşı olan sevgileri kullanılmaya çalışılıyor. 

Bir yandan çocuklara yapılan taciz ve tecavüzlere karşı işlenen suçlarda ağır cezalar getirmek için sözüm ona meclise önergeler vereceksiniz. Diğer yandan da devletin resmi okullarında çocuk gelinler yaratmak için sosyal bilgiler dersi adı altında kızlara kocanıza kurban olun diye eğitim vereceksiniz. Kandırmacanında ancak bu kadarı olur. 

Kadın cinayetlerini önlemek için yine mecliste kanun çıkartmaya çalışacaksınız ama, daha bebek denecek yaştaki çocuklara kocasının önünde ölmeyi kutsayacaksınız. 

Bu ders sadece kız çocuklarını etkilemeyecek, aynı zamanda erkek öğrencileri de etkileyecek. Daha on bir yaşında bu dersi zihninin bir yerine kayıt eden çocuk evlendiğinde okulda öğrendiği konuları uygulamaya çalışacak. Kendisine bir eş değil de kurban alan erkek, canı sıkıldığında eşini kurban edecektir. Aynı dersi almış olan bir hakimde hakim takdirini kullanarak kurbanı suçlu, kurban edeni de haklı görecektir.   

Unutmadan söyleyelim, bu ders “Kültürümüz Zenginliğimizdir” başlığı adı altında veriliyor. Bu başlığın içine ne kadar “zenginliğiniz” varsa koyabilirsiniz. Yaşadığımız ülkenin dört bir yanında zenginlik üstüne zenginliğimiz var nasıl olsa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder