31 Aralık 2013 Salı

Komplo Nedir?


Son günlerde moda olan komplo sözcüğünü sanırım duymayan kalmadı. Komplo nedir? Kelime anlamı ne anlama geliyor. Tam anlamını kaç kişi bilerek kullanıyor. Çoğumuzun bilmeden kullandığından eminim. 

Komplo iki anlamda kullanılıyor. 

Bir : Kamuoyundan saklandığı iddia edilen bilgilerle, gizli bilgilere veya olayın arkasındaki görünmeyen güçlerle ilişkilendirilen alternatif açıklamalara.

İki : Hiçbir bilgiye ve kanıta dayanmayan sırf çıkar uğruna bazı kişilere veya kurumlara  yapılan suçlamalar. 

Yani ortada bir olay var, ve bu yaşanan olay kamuoyundan saklanıyor. Oysa kamunun bilmesi gereken bir eylemdir. Saklanmasının sebebi birilerinin ahlak dışı yaptıklarını kamuoyu hoş karşılamayacağı içindir. 

Şimdi komplo bu olayın neresinde devreye giriyor. Komplolar yaşanan gerçekliğin üzerinden kurulur. Ama bu gerçekliğin üzerine basarak, kısacası bunu  fırsat bilerek kendisine bir çıkar sağlamak için var olmayan bir takım eylemleri de bu doğrunun üstüne koyarak kendine muhalif olarak gördüğün kişiyi veya kurumu zora sokarak alaşağı etmeye komplo deniyor. 

Hiçbir gerçeğin üzerine oturmayan komplo teorileri asla başarıya ulaşamazlar. Kısa vadede başarılı gibi gözükürler ama mutlaka işin aslı çok çabuk ortaya çıkar. Ama bu arada iş işten geçmiş olur, darbeyi alan aldığıyla kalır. Gerçi sonuçta kişi aklanmış olur ama kamuoyunda soru işaretleri kalır. Çamurun izini silmek öyle kolay değildir. 

Genel doğruların ve yapılan bir olayın üstünden hazırlanan komplolar çoğu zaman işe yaramıştır. Bunun içindir ki, yıkabilme gücün olmadığı kurumlara veya kişilere onların yapmış oldukları ve kamuoyunca tasvip edilmeyecek eylemlerini, bel altı vurarak amaca ulaşmak istenir.

Komplo yolunu seçen kişi veya kurumlar, komplo yaptığı kişiden veya kurumdan daha temiz değildir. Komplo yolunu seçenlerinde mutlaka kamuoyunca bilinmesi istenmeyen birçok eylemleri mevcuttur. 

Burada asıl göz ardı edilmemesi gereken konu, komplonun tek ayağını görüp tek ayağını görmezsek işin özünü kaçırırız ve kamuoyunu yanlış bilgilendiririz. Yani komplonun içindeki doğru olan olayları görmezden gelip, sırf beni devirmek için planlar yapılıp aslı astarı olmayan kanıtlarla beni yok etmek istiyorlar propagandası üzerinden doğru olan olayları veya olayın üstünü örtmek, işte aslı olmayan komplonun ayrı bir çeşididir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder