30 Aralık 2013 Pazartesi

Hangi Zenginlik



Birmilyonkalem.blogspot.com sitesinin editörleri oturup düşünmüşler arada bir de kaşındılar mı)))) bilemiyorum. Her geçen gün popülerliğini kaybeden blog yazma işini biraz olsun canlandırmak için site yazarları arasında bir yarışma düzenlemeye karar vermişler. Zengin olma yarışması. Buna aslında zengin olma hayali yarışması da diyebiliriz.

Uzun zamandan beri siteye hemen hemen her gün girip çıkıyorum, sitede yazı yazan pek yazar kalmadı. Bu yarışma ne denli başarı olur. Kaç kişi yazar, kaç kişi bu yarışmaya katılır bilemiyorum.

İşin içinde her düşünen canlıya cazip gelebilecek zengin olmak var. Belki üç kişi katılır yarışmaya en azından bir çeyrek bilet sahibi olup birmilyonkalemcilerin sayesinde zengin olurum)))))

Zengin olmak deyince aklıma zengin kelimesi takılmaya başladı. Zengin nedir?

Zengin deyince herkes, parası, malı çok olan, varlıklı yani fakir ve yoksulun karşıtı olarak tanımlar. Evet toplum içinde zenginin gelir geçer anlamı budur. Ama zenginliği sadece maddi olarak mı anlamak gerekiyor. Eğer zenginliği kılık, kıyafet ve cüzdanınızdaki paralar penceresinden bakarsanız sizin düşüncelerinizin ne kadar da fakir olduğunu sadece çevrenizdekiler görebilir. Gerçi onların sayıları da azdır.

Zenginlik çok farklı anlamlarda kullalınıyor ama bizim işimize diğer anlamları pek gelmez. Çünkü başka türlü zenginlikleri pek önemsemeyiz, önemsemediğimiz gibi o zenginlikler toplum içinde de pek değer verilmez.
Zenginliğin asıl anlamı istenilen nitelikleri çok olan demektir. Bu niteliklerinde para ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Tıpkı cahilliğin üniversite bitirmekle sonlanacağını sanmak gibi. Ülkenin en iyi üniversitelerinden mezun olup, yaşadığı ülkede bir ilin hangi bölgede olduğunu bilmeyen, yaşadığı ülkede bir mankeni sanatçı olarak görüp, dünyaya mal olan halk ozanını tanımıyorsa, dünyanın kabul ettiği yazarlarından ve şairlerinden bir cümle dahi bilmiyorsa. Bu yoksunluğuna ve fakirliğine bunlar benim ilgi alanıma girmiyor gibi saçma bir tez sunmaya çalışıyorsa. Onun cüzdanında ki zenginliğinin kime ne faydası olur.

Hani bir slogan vardır, insan haklarıyla insandır diye. Bu slogandan yola çıkarak zenginliği de kişide ki sadece maddiyatı olarak görmemek lazım. Yeteneği ile, kültürü ile bir bütündür zenginlik. Üstelik bu zenginlik canlı varlık olan sadece insan türünde de yoktur. Eğitilebilen bir çok hayvanda da nice zenginlikler görebiliriz.

Bu kadar laftan sonra sanki benimde maddiyata hiç önem vermediğimi sanırsınız değil mi? Hem maddi zenginlik hem de kültür zenginliği her ikisi de bir arada olursa tadından yenmez.

En önemlisi ne oldum delisi olmayacaksınız. Hiçbir zenginliğe sahip olamasanız bile gönlü zengin biri olun o da yeter...

Not : Bu yazı birmilyonkalem sitesinde yapılan yarışma sonucu ikincilik ödülü almıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder