8 Ocak 2011 Cumartesi

Bir Dolar Bile Fazla

Hükümetin bir bakanı, sanırım ekonomiden sorumlu olan bakanı “Türkiye’de günlük 1 doların altında yaşayan insan kalmadı” dedi.

Dolar bugün itibariyle 1,5665 Türk Lirası. Yani ülkemizde yaşayan insanlar en an bir gününü 1 lira 50 kuruşa geçiriyorlar.

Bu da demek oluyor ki Türkiye’de bir ayda yaklaşık 45 Türk lirasına tüm ihtiyaçlarınızı karşılar ve köşeye bir miktar zor durumlarda kaldığınız zaman harcayabileceğiniz paranızı bile biriktirebilirsiniz.

Bakan bu lafı şaka olsun diye mi söyledi diye bir an tereddütte kaldım. Ama sonra bir baktım ki, ülkenin sayılı gazetelerinden birinin ekonomi sayfasında kocaman yer ayrılmış ve bakan ciddi ciddi bu lafı söylüyordu.



Acaba dedim sonradan insanlar bir günlük ve aylık tüm masraflarını yaptıktan sonra ayrıca günlük 1 dolar harcama lüksünü mü gösteriyorlar diye düşündüm.

Ama yok haberden böyle bir anlamda çıkmıyordu. Ekonominin düzlüğe çıktığından ve 1 doların insan üzerindeki refah seviyesinden bahsediliyordu.

İşine iki araçla gidenin 2,5 lira yol parası verdiği,

Bir simitin 1 lira olduğu,

Bir ekmeğin 1 lira olduğu,

Aylık doğalgaz faturasının kışın ortalama 300 lira geldiği,

Elektrik ve su faturasının üç kişilik aileye en az 45-50 lira geldiği,

En düşük kiranın 600-700 lira olduğu,

Bir ülkede günlük 1 dolara yaşamayı zenginlik olarak gösterebilen bir başka ülke yöneticileri var mıdır bilemiyorum.

Eğer bir insan yaklaşık 45 liraya bir ay tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa neden memura ve işçiye zam yapıyorsunuz İMF doğru söylüyor Türkiye’de memurlar ve işçiler çok fazla maaş alıyor, günlük bir dolara endeksleyin ve döviz kuruna göre her ay maaş alsınlar.

Verin aylık 30 dolar bozdurup bozdurup harcasınlar.

Milletvekilleri  ayda  10.500 lira maaş ve iki yılını dolduran vekilde 5000 lira emekli maaşı alıyorlar, yani toplam 15.500 lira maaş alıyorlar. Şimdi bunu dolara çevirelim ve 30’a bölelim vekillerin bir günlüğü kaç dolara geliyor.

Benim matematiğim çok kötü eğer merak ediyorsanız gerisini siz hesaplayıverin artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder